اهنمای تدوین و شرایط پذیرش مقالات
ساختار مقالات
1. عنوان
عنوان مقاله باید کوتاه، شفاف و منعکسکننده هدف اصلی و محتوای مقاله باشد.
2. چکیده
چکیده (شامل 300- 250 کلمه) تصویری کلی از فرایند و نتایج تحقیق را به همان ترتیب متن، در قالب یک بند کلی به مخاطب ارائه میدهد. چکیده حاوی اجزای اصلی پژوهش یعنی مسأله تحقیق، اهداف یا (فرضیهها و یا پرسشهای) تحقیق، روش مورد استفاده و دلایل به کارگیری روش مورد نظر و مختصری از نتایج به دست آمده باشد. در چکیده از نقل قول و ارجاع اجتناب و از زمان حال افعال استفاده میکنیم. برای بیان کمیتها نیز از عدد استفاده میشود.
3. واژههای کلیدی
مفاهیم اصلی هر تحقیق (6 - 5 واژه) در قالب کلماتی ارائه می شوند که به آنها واژههای کلیدی میگویند. واژه های کلیدی که ابزار بازیابی اطلاعات هستند، معمولاً برگرفته از عنوان تحقیق، سؤالها و فهرست مندرجات هستند. بهتر است از واژههای کلیدی کنترل شده که معمولاً به کمک اصطلاح نامههای موضوعی قابل دستیابی هستند استفاده کنیم؛ زیرا نمایهسازان مدارک را برحسب واژگان کنترل شده نمایه میکنند. واژههای کلیدی را با علامت ویرگول از هم جدا میکنیم.
4. مقدمه
در مقدمه ضمن کوتاه نویسی، متمرکز بودن به اصل محتوای مقاله و پرهیز از ابراز مطالب بدیهی و عام، به شرح بیان مسأله، تبیین اهمیت موضوع، دلایل منطقی اجرای پژوهش، و ارائه مختصری از نظرات و تحقیقات مربوط به موضوع به منظور نشان دادن اختلاف نظرها، خلأها و مشکلات حل نشده در تحقیقات مرتبط پرداخته میشود. شرح مختصری از فصول مقاله، زمینه درک بهتر را برای مخاطب آماده میکند. مقدمه شامل بخشهای بیان مسأله، اهمیّت و ضرورت تحقیق و پیشینه تحقیق است.
در پیشینه تحقیق نباید صرفاً به ارائه اطلاعات کتابشناختی تحقیقات گذشته اکتفا کرد و یا آن را به ارائه یک توالی نقل قولی فرو کاست؛ بلکه باید جریانات فکری مرتبط با موضوع مورد نظر از منابع اصلی گزینش و با رویکردی انتقادی مورد تدقیق و ارزیابی قرار گیرد، تا پس از درک قابل قبول از مسأله پژوهش، تفسیری از دانش موجود در زمینه مسأله پژوهش ارائه شود. در این بخش محقق با برقرار کردن پیوند معنادار با مطالعات گذشته و ارتباط دادن منطقی میان اطلاعات تحقیقات پیشین با مسأله و موضوع پژوهش خود، به معایب و خلأهای تحقیقات پیشین در زمینه نحوه تحلیل دادهها و یا حتی روشهای به کار گرفته شده در آنها اشاره میکند.
5. متن یا بدنه اصلی
در این بخش از مقاله، با آوردن دستهبندیهای منسجم و دقیق، به تحلیل و بررسی اصلِ موضوع پژوهش پرداخته میشود.
6. نتیجهگیری
در این بخش به نتایج حاصل از پژوهش به صورت جامع و مانع اشاره می شود. لازم است دقت شود که جمعبندی مقاله به معنای نتیجهگیری نیست. لذا در این بخش صرفاً نتایج مقاله ذکر میگردد.
7. پینوشت
مطالبی که بودن آنها در مقاله ضروری است اما نه در متن یا بدنه اصلی مقاله، در این بخش آورده میشود.
8. منابع و مآخذ
به ترتیب الفبایی و بر اساس نام خانوادگی نویسندگان تنظیم و مرتب می شود. «قرآن کریم» و «نهج البلاغه» بدون ترتیب الفبایی و در ابتدای فهرست منابع و مآخذ آورده میشود.
شیوه ارجاعدهی و تنظیم منابع و مآخذ
شیوه ارجاعدهی و تنظیم منابع و مآخذ دوفصلنامۀ «شبهه پژوهی مطالعات قرآنی» دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم قم، بر اساس شیوۀ APA (American Psychological Association) تعیین شده است.
1. شیوه ارجاع دهی درون متنی
این مجلّه ارجاعات را از نوع درونمتنی (In-text Citation) تعیین کرده است. بر اساسروش APA، آوردن نام خانوادگی نویسنده/ نویسندگان و تاریخ نشر در هر نوع منبع چاپی و الکترونیکی اعم از کتاب، مقاله مجلات، پایان نامه و ...، الزامی است. این سبک، برای نقل قولهای مستقیم، اضافه کردن شماره صفحه را الزامی میداند؛ مانند: (احمدی، 1374: 12) اما برای نقلهای غیر مستقیم (برداشت، تفسیر) هرچند آوردن شماره صفحه را الزامی نمیداند، ولی جهت امانتداری بهتر است که آورده شود. اگر در منبعی، «سال نشر» وجود نداشت، عبارت «بیتا» و اگر «محل نشر» وجود نداشت، عبارت «بیجا» و اگر «نام ناشر» وجود نداشت، عبارت «بینا» آورده میشود. اصول و ضوابط شیوۀ ارجاع دهی درون متن مقاله به قرار ذیل است:
2. شیوۀ تنظیم منابع و مآخذ
فهرست منابع و مآخذ در پایان مقاله و به صورت زیر و بر اساس ترتیب حروف الفبا ارائه شود:
کتاب:
نام خانوادگی نویسنده، نام نویسنده.(سال انتشار). عنوان کتاب. محل انتشار: ناشر.
کتاب با ویراستار/ مصحح/ مترجم، بدون نویسنده:
نام خانوادگی، نام.(ویراستار). (سال انتشار). عنوان کتاب. محل. انتشار: ناشر.
کتاب با ویراستار/ مصحح/ مترجم، با نویسنده:
نام خانوادگی، نام.(سال انتشار). عنوان کتاب. نام و نام خانوادگی مترجم/ مصصح/ ویراستار. محل انتشار: ناشر.
مقاله در مجموعه مقاله یا فصلی از یک کتاب دارای ویراستار یا جمعآوری کننده:
نام خانوادگی نویسنده، نام نویسنده.(سال انتشار). عنوان مقاله یا فصلی از کتاب. (نام ویراستار یا گردآورنده)، عنوان کتاب. (صفحه ابتدا و انتهایی مقاله/ فصلی از کتاب). محل انتشار: ناشر.
کتاب چندجلدی/ چاپهای بعدی:
نام خانوادگی نویسنده، نام نویسنده.(سال انتشار). عنوان کتاب. شماره جلد. شمارۀ چاپ. محل انتشار: ناشر.
مجلات (journals):
نام خانوادگی نویسنده، نام نویسنده.(سال انتشار). «عنوان مقاله». عنوان مجله. سال. شماره/ پیاپی. صص: ابتدا- انتهای مقاله.